31 Temmuz 2012 Salı

Fırında Mantar


       Kolay hazırlanan ve servis tabağında şık duran yemek gibisi var mı :))) hem şık hemde yaptığınız yemeklere lezzet katacak minik atıştırmalıklar... mantar ve kaşar hepsi bu...
Malzemeler ;

       250 g mantar
       ½ çay kaşığı tuz
       Taze çekilmiş karabiber
       4 çorba kaşığı yağ
       75–100 g kaşar peynir rendesi




       Mantarları fazla suda bekletmeden yıkın. Mantarların kök kısmını koparıp ısıya dayanıklı bir kaba tek sıra halinde dizin. Toprak bir kap (kiremit ) olursa daha lezzetli oluyor. İçi boşaltılmış mantarların içine minik parçalar halinde tereyağı koyun. En üste rendelenmiş kaşar peynirini de koyup önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Servisin sıcak yapılması makbuldür
Afiyet olsun....

Şıhıl Mahşî

Aşağıda tarifini vereceğim lezzetin patlıcanla yapılanına Tuğrul Şavkay'ın "Osmanlı Mutfağı” isimli kitabında "Şeyhmilmuşi", Marianna Yerasimos'un "500 yıllık Osmanlı Mutfağı" kitabında "Şeyhü'l- Mûhşî” denilmektedir. Kilis yöresinde “şeyh” kelimesi yerine “şıh” kelimesi sıkça kullanıldığından bu yörede “Şıhıl Mahşî” veya “Şeyh-ûl Mahşî” denilmektedir. (Yunus Emre Akkor)
Malzemeler;
       1 Kg. (mini boy) Kabak
       100 Gr. (orta yağlı) Kıyma
       1 Adet Soğan
       2 Adet Domates
       2 Adet Sivri Biber
       1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
       8-10 Dal Maydanoz
       Tuz - Karabiber
       1 Türk Kahvesi Fincanı Sarı Leblebi (isteğe bağlı)


      Kabakların kabuklarını incecik soyun yada kabak oyacağı aletinin arka tarafı ile kazıyın. Her iki şekilde de çok ince soymaya özen gösterin. İçlerini oyarak boşaltın. Bir tavaya çok az sıvı yağ koyun ve kabakları kızartın. Bir peçetenin üzerine alarak fazla yağını çekmesini sağlayın. Soğanı ve biberleri minik minik yemeklik doğrayın, domateslerin kabuklarını soyun ve yine minik doğrayın. Kıyma, soğan, biber, domates, kıyılmış maydanoz ve biber salçasını karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın ve leblebileri ekleyin. Karışımı kabakların içine doldurun. (kabak dolması yaparken harcın içinde pirinç olduğu için biraz gevşek doldurulur, Şıhıl Mahşî de pirinç olmadığı için kabakları aldığı kadar harç ile dolduruyoruz) Bir tencereye kabakları dik olarak dizin. 2 Su bardağı kadar su ekleyip, su kaynayıncaya kadar orta ateşte, kaynayınca altını kısıp 20 dk. kadar pişirin.
Afiyet olsun...

NOT:“Şıhıl Mahşî” yörenin orijinal tarifinde tüylü acurla yapılır ve sadece tüylü acurun olmadığı zamanlarda kabak veya patlıcan kullanılır.

Fırın Torbasında Tavuk

       Biliyorum çok lezzetli bir yemek :) eee ne bekliyoruz yapmak için akşama misafiriniz varsa ve ne yapacağınıza karar veremiyorsanız akşam yemeğiniz belli oldu:) Yapılışı kolay ve zengin görüntüsüyle masanızda yerini almaya hazır.
Malzemeler;
       Parçalara ayrılmış bir bütün tavuk yada 6-7 adet but
       2 adet patates
       3 adet kırmızı biber
       1-2 adet soğan
       1 yemek kaşığı domates salçası 
       2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
       Tuz, karabiber, pul biber, kekik


       Patatesleri ve soğanı soyup istediğiniz büyüklükte parçalara ayırın ve fırın poşetinin içine atın. Tavukları iyice yıkayıp fırın poşetine atıyoruz. Salçayı sıcak suda ezip yağı, tuzu ve kekiği ekleyip karıştırın, (margarin kullanacaksanız poşete ilave edin) poşetin içine dökün. Poşeti kapatıp sosa bulanması için poşeti ters yüz edin bıçakla iki tane delik açın. 200 derecede 35 dakika pişirin. 
Afiyet olsun...

30 Temmuz 2012 Pazartesi

Fırında Peynirli Kabak

       Hafif bir yaz lezzeti, Ramazan sofralarınız için de kolay bir yardımcı yemek olarak değerlendirebilirsiniz. Verdiğimiz tarif 6 kişilik ve sofranızı daha şık göstermek için kesinlikle denemelisiniz:)
Malzemeler;
       3 adet kabak
       6 adet mantar
       125 gr. lor peyniri
       1 çay bardağı taze kaşar rendesi
       1 çay kaşığı karabiber
       1 çay kaşığı pul biber
       dereotu
       zeytinyağı ve yeterince tuz





       Kabakların kabuklarını kazıyıp, ortadan ikiye bölüyoruz, içini oyup kenara ayırıyoruz. Tencereye suyu koyup kabakları 8-10 dakika haşlıyoruz. Haşlanan kabakları dikkatlice tepsiye diziyoruz. Başka bir tencerede, ayıklayıp kıydığımız taze soğanları zeytin yağında, tuz ekleyerek kavuruyoruz. Mantarları ayıklayıp piyaz şeklinde doğrayıp tencereye ilave ediyoruz. Mantarlar suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Ocağı kapatıp dereotunu, baharatını, lor peynirini ekliyoruz. Tepsiye aldığımız kabaklara dolduruyoruz. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpip önceden ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. 
Afiyet olsun...

Nuraniye


       Nuraniye yemeklerin yanına yapılacak değişik salata çeşitlerinden biridir. Hafifliği ve lezzeti ile çok sevilen nuraniye, sofraları renklendirir ve tadı ile damakları tatlandırır. sıcak günlerde yemenizi önereceğim güzel tattır.
Malzemeler:
       2 Kabak
       2 Yemek kaşığı sıvı yağ
       2 Yemek kaşığı pirinç
       Tuz
       1,5 Çay bardağı yoğurt
       Yarım çay bardağı mayonez
       4-5 Dal dereotu 
       1 Diş sarımsak 
       1/4  limon


       Önce kabakları rendeliyoruz. Rendelenmiş kabağı sıvıyağda çiğ kokusu gidene kadar, kabaklar suyunu verip çekene kadar pişiriyoruz. Öte yandan pirinçleri suda haşlayın, içine çok az tuz atın. Haşlanan pirinçleri süzün. Bir kaba yoğurt, mayonez, rendenin ince tarafından rendelenmiş sarımsak, çok az limon ve tuz atıp karıştırın. Daha sonra bütün hazırladığımız malzemeleri yoğurtlu karışıma  ekleyip karıştırıyoruz. Soğuk servis yapılmalıdır.
Afiyet olsun...

Patates Püresi


       Et yemekleriyle bu kadar mı yakışır bir şey... Çocuklarında severek yediği mükemmel şey patates püresi tabi ki :) Servis tabaklarının yanı boş kalmamalı yapmaya başlayalım...
Malzemeler;
       4-5 adet patates
       1 su bardağı süt
       1 çorba kaşığı tereyağ
       Tuz
       1 Çay bardağından biraz fazla rendelenmiş kaşar


       Patatesleri soyup iri küpler halinde doğrayalım. İyice yıkayıp üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip haşlayalım. Tuz eklemeyi unutmayalım. Patatesler pişince sıcakken iyice ezip tere yağını ve kaşarı ekleyip tereyağının ve kaşarın erimesini sağlayalım. Sütü ilave edip kısık ateşte karıştırarak sütü çekene kadar pişirelim. Tuzunu kontrol edelim. Sıcak sıcak servis edelim.
Afiyet olsun...

Karnıyarık

       Karnıyarık yapmanın püf noktasını söylüyorum... Herkes Çok yağ çektiği için beğenerek yemez ama siz patlıcanları yağda çevirmek yerine patlıcanları fırında közleyerek  yapıma başlarsanız yağ çekmeyen ve çok daha lezzetli bir karnıyarık yapmış olacaksınız.
Malzemeler;
         6 tane patlıcan
       2 tane soğan
       1 tane domates
       2 diş sarımsak
       1 kaşık salça
       200 gram kıyma
       Zeytin yağ, tuz, karabiber, kırmızıbiber


       Yukarıda söylediğim gibi patlıcanlara kürdanla bir kaç delik açtıktan sonra fırında közlerken bir kap içerisine soğan domates sarımsakları küçük küçük doğrayıp kıyma, salça, zeytin yağı ve baharatlarla karıştırıyoruz. Közlenen patlıcanların ortalarını açıp yaptığımız kıymalı harcı eşit şekilde paylaştırıp tekrar fırına koyup pişiriyoruz. Dilerseniz her patlıcan için bir biber ve domates dilimi de pişirerek servisi renklendirebilirsiniz:)
Afiyet olsun...

Bal Kabağı Tatlısı

       Bu tatlıya bayılıyorum... Mükemmel tadı var ama ahhh kabuklarını soyma işlemi olmasa diyenlerde vardır mutlaka. Artık soyulmuş olarak satılsa da fiyat olarak farlı ve kötü olma ihtimali çok yüksek oluyor. Yapacaklara tavsiyem biraz uğraşacaksınız ama kendiniz soyun :)
Malzemeler;
       2 kg bal kabağı 
       2 veya 2,5 su bardağı toz şeker
       1 su bardağı dövülmüş ceviz




    Kabukları soyulan kabakları bıçakla 3-4 parça olacak şekilde kesin ve bir tencereye dizin. Üstüne toz şekeri her yere gelecek şekilde gezdirerek ekleyin ve ocağın altını yakın. Tencere kaynamaya başlayınca ocağın altını en kısığa alın ve kabakların kendi kendine yavaş bir şekilde pişmesini bekleyin. Eğer kabak sulanmaz ise veya pişmezse 1/2 çay bardağı suyu ekleyebilirsiniz. Kabaklar iyice yumuşayınca tatlımız hazırdır.
Afiyet olsun...

İrmik Helvası

       İrmikkk helvası söylenecek çok şey yok aslında herkes sever ve tabak tabak yer:))) Tarifi tutturmak o kadar kolay değil aslında ... İlk irmik helvası denemem berbattı gerçekten :) ama onu iştahla yiyen biri olunca güzel olduğunu sanmıştım ama yıllar sonra gelen itiraf onu köpeklere vermek istediğiymiş:))) kendisi şimdi sözlüm ve ben irmik helvası yapmayı öğrendim gerçek bir iştahla yemişti son yaptığım irmik helvasını...
Malzemeler;
       2 su bardağı süt 
       1 su bardağı su
       1 su bardağından biraz fazla şeker
       2 su bardağı irmik
       125 gram tereyağ
       Dolmalık fıstık


      Öncelikle iki tencere kullanmamız gerekecek bir tencerede yağımızı eritip içine irmik, dolmalık fıstıkları ve 1 su bardağından fazla dediğimiz şekerin fazla olan kısmını bu karışıma ekleyip kavuruyoruz. Diğer tencerede ise süt ve şekeri karıştırıp kaynatıyoruz. İrmiği kavurma işlemi içindeki fıstıkların ve irmiğin renk almasına kadar devam edecek.İrmikler renk alınca kaynayan sütü tencere döküp karıştırıyoruz.ocağın altını kapatıp irmiğin sütü çekmesi için tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 15-20 dakika bekliyoruz. İrmiğin kavrulma işlemi de 15 dakika kadardır.
Afiyet olsun...


Mozaik Pasta

       Herkes bayılır bu pastaya ve yapımını da oldukça basit...Herkes bir an önce bu pastayı yapıp çocukluğuna dönmeli :) 8-10 kişilik bir mozaik pasta yapmak için...
Malzemeler;
        500 gram petibör bisküvi ( sade ve karışık)
       1.5 su bardağı süt
       2 yemek kaşığı kakao 
       2 yemek kaşığı kakao
       1 çay bardağı pudra şekeri
       150 gram tereyağ
       1 su bardağı ceviz veya fındık 


Yapılışı; Öncelikle bisküvileri kırıyoruz, kırarken de fazla küçültmemeye dikkat ediyoruz. Tereyağını sos tavasında eritiyoruz. Eriyen tere yağına sütü ve kakaoyu  sos tavasına ekleyerek homojen bir karışım olana kadar karıştırıyoruz. 

 

Hazırladığımız sosu kırdığımız bisküvilerin üzerine döküyoruz pudra şekerini ilave ediyoruz ve bütün karışımı bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Karışım istenilen kıvama gelince iri kıyılmış cevizleri ekleyip karıştırıyoruz. Daha sonra hazırladığımız karışımı kalıba koyarak 2-3 saat buzdolabında bekletmeliyiz.
     veeeee mükemmel sunum kısmı:) servis tabağına aldığınız pastayı çikolata sosla süslemeyi unutmayın...
Afiyet olsun...


NOT: KALIBIN İÇİNE STREÇ FOLYA KAPLAMAK PASTAMIZI ÇIKARMA İŞLEMİNDE KOLAYLIK SAĞLAYACAKTIR.

Biber Dolması

       :) Biliyorum herkes sevmez sadece içi yenilerek dolma kısmı bir kenara bırakılabilir ama nasıl olursa olsun herkes yer. Genellikle herkes tarafından lezzetli yapılan bir yemektir. Yapımda kullanılan yeşilliklerin taze olması ayrı bir lezzet katacaktır taze yeşilliklerle denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler

       12-13 Adet (minik) Dolmalık Biber
       250 Gr. Kıyma
       1 Adet (orta boy) Soğan
       1 Adet (orta boy) Domates
       1 Çay Bardağı Pirinç
       1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
       1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
       8-9 Dal Maydanoz
       5-6 Dal Taze Nane
       Karabiber, Tuz
       2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ


       Öncelikle domatesi rendeleyin, soğanı çok minicik doğrayın. (soğanı rende yapmamanızı, minik doğramanızı öneririm.) Maydanoz ve naneyi de ince kıyın. Pirinci yıkayıp, süzün. Hazırladığınız, soğan, domates, maydanoz, nane ve pirinci ve zeytin yağını kıyma ile karıştırın. Damak zevkinize göre tuz ve karabiber ekleyin. Karışım, köfte harcı gibi değil biraz cıvık olmalıdır. Domates rendesi bunu sağlayacaktır ama gözünüze sert görünürse, 2-3 yemek kaşığı su ekleyerek, yumuşak bir karışım olmasını sağlayın. Biberlerin sap kısımlarını keserek içlerini boşaltın. Karışımı biberlerin içine, çok sıkı olmayacak şekilde doldurun. (Pirinçler pişerken şişeceği için çok dolu dolu olmamalıdır.) Üzerlerini bir parça domates ile kapatın. Biberleri tencereye dik olacak şekilde dizin ve biberlerin yarısına gelecek kadar su ekleyin. Suyu kaynamaya başlayınca, ocağı kısın ve yaklaşık 20-25 dk. biberler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun...

29 Temmuz 2012 Pazar

Paçanga Böreği

       Paçanga böreğinin asıl tarifinde pastırma vardır ve yağda kızartılarak yapılır. Fakat yağda kızartılan börek yağ çektiği için ve ağır bir börek olur. Daha hafif ve paçanga böreğinin tadına yakın bir börek tarifi olarak yapılan böreğe isim bulamadığım için bu isimle yayınlayacağım :) ama görüntü olarak güzel tat olarak çok güzel bir tariftir.


Malzemeler;
Hazır yufka
Sucuk (pastırma da kullanılabilir)
Kırmızı biber
Yeşil biber
Rendelenmiş kaşar



       Böreği yapmak için sucukları ve biberleri biraz pişirmek gerekir. Yufkaları 8 parçaya ayırdıktan sonra içine sıvı yağ sürüp hazırladığımız malzemeleri bütün yufkalara yetecek şekilde paylaştırıp yufkaları sarıp yukarıdaki şekilde fırın tepsisine dizilir.Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serperek önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Afiyet olsun...

Mercimek Çorbası

       Mükemmel tatta ki mercimek çorbası... herkes sever ve yapımı da oldukça kolay tek sorun düdüklü tencere. eminim korkudan yanına yaklaşamayanlar vardır benim gibi:) ama patlama riski olmayan düdüklü tencereler tercihimdir:)
bugün yemekte mercimek çorbası vardı ama böle güzel bir çorba içmedim gerçekten lezzetli bir çorbaydı. Denemenizi tavsiye ederim. Yapımı da her yemekte olduğu gibi çok kolay sadece emeğinizi harcarken sevginizi de eklemeyi unutmamak...
Malzemeler;
       500 gr yeşil mercimek
       1 orta boy kuru soğan 
       1 domates
       2 yeşil biber 
       1 yemek kaşığı salca
       2 tatlı kaşığı tuz
       2 tane havuç
       2 litre su
       nane 
       pul biber 
       

Yapılışına gelirsek tencereye  yukarıda yazan malzemelerin boyutlarının biraz küçültmek için 2 veya 3'e ayırıp bütün malzemeleri ekliyoruz. Yaklaşık olarak 30 dakika sonra bütün malzemeler pişmiş olacaktır. Bu malzemeleri blender veye bir süzgeçten ezerek geçiriyoruz. Daha sonra ise başka bir tencereye

       1 yemek kaşığı tereyağ
       1 yemek  kaşığı un
       1 yemek kaşığı salça 
       nane 

yağımızı ve unumuzu ekleyip biraz kavurduktan sonra nane ve salçayı ekleyip biraz daha kavurup blenderdan geçirdiğimiz mercimekleri ekleyip karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz ilave suya ihtiyac olacağını düşünmüyorum ama kıvamını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz:)  
Afiyet olsun...

28 Temmuz 2012 Cumartesi

Sulu Köfte

       Kendi mutfağım olana kadar ( uzun bir süre olabilir bu:)) annemin mutfağından tariflere devam edeceğim:) bugün benim ve sözlümün de sevdiği sulu köfte tarifi var bütün her şeyi annem yapmış olabilir ama şekil verme işleminde yardımımı esirgemedim:)) 
malzemeler;
       500 gram dana kıyma yağsız
       250 gram ince bulgur
       1 yumurta
       1 çorba kaşığı  un 
       1 tatlı kaşığı nane
       1 tatlı kaşığı tuz 
       1 tatlı kaşığı pul biber 
       bir tutam dere otu 
       bir tutam maydanoz 
       bir orta boy kuru soğan  


Minik minik toplar haline getirmek biraz zaman alsa da sonuçta akşama güzel bir yemek var:)) pişrme işlemi ise oldukça basit tenceremize;
1 yemek kaşığı tereyağ 
1 yemek kaşığı domates salçası 
1 tatlı kaşığı kadar nane ekleyip salçayı biraz pişirmeliyiz. Daha sonra yaklaşık olarak 1.5 litre su ekleyip kaynamaya bırakmalıyız. Suyumuz kaynadıktan sonra yaptığımız köfteleri suya ekleyip pişirerek yemeğimizi tamamlıyoruz. Köfteler eklendikten sonra köftelerin tahmini pişme süresi ise 20 dakikadır.
Afiyet olsun..

Antep Katmeri

Antep katmeri... Tatlıyı çok seven biri olarak yayınladığım ilk tarif tabi ki tatlı olmalıydı :) Bu mükemmel tatla buluşmam ise yaklaşık bir ay önceydi. Yapımı ise benim için baya zor :) ama bu eşsiz tada ufakta olsa yaklaşabildim. Asıl tarifteki hamuru elde edip inceliği yakalamak baya zor fakat marketlerde satılan hazır baklavalık yufkalarla da yapılabiliniyor:) tek sıkıntı bu yufkayı kullanırken çok hızlı olmak yoksa hemen kuruyor ve katlamak imkansız oluyor. Tarifine gelince bir adet katmer için ;


Malzemeler;
       2 adet baklavalık yufka
       1 yemek kaşığı toz şeker
       2 yemek kaşığı öğütülmüş antep fıstığı
       2 tatlı kaşığı kadarda kaymak 
       tuzsuz tereyağ

yapılışı ;2 adet yufka üst üste serilir ve yufkaların içine önce antep fıstığı serpilir daha sonra şekeri eklenir fakat bunu yaparken yufka katlandığında köşelerine de fıstığın gelmesine dikkat edilmelidir. Kaymağı da yufkanın her yerine gelecek şekilde küçük parçalar halinde koyulmalıdır. Katlama işlemi ise videoda ki gibi yapılarak pişirme işlemine geçilir. Katmer katlandıktan sonra üzerine tereyağ sürülür ve iki tarafı da tavada pişirilir (yufkalar çok ince olduğu için hemen pişiyor).


veeeee son olarak bu katmerin tadı asla gerçeği ile kıyaslanmamalı:)) afiyet olsun ...